Startpagina > Wandelen > Weg des Gedenkens
> De wandelkaart over de Weg van Gerdenking is op schaal 1:40000. De onderliggende kaart is Open Street Map, voldoende gedetailleerd om vlot je weg mee te vinden. Ook niet echt een topografische kaart, want er staan geen hoogtelijnen op. Dat wordt voor een deel op de kaart opgevangen met een hoogteprofiel van de hele route, waarop je alsnog een overzicht hebt van de hoogteverschillen onderweg.
> Iconen op de kaart geven de faciliteiten aan langs het traject, zoals picknickplaatsen, campings en andere slaapmogelijkheden, bevoorrading, cafés enz. Ook de 30 locaties van infoborden met historische verklaring staan er op aangegeven, evenals tussenafstanden, waardoor je goed een etappe-indeling kan plannen. Op de keerzijde van de kaart vind je een algemene routebeschrijving van de Weg van Herdenking.
> De kaart is niet scheurvrij en niet waterbestendig. Bescherm ze dus best tijdens je tocht. Er bestaan 4 verschillende taalversies van de kaart, D, Fr, Nl en E. Te koop voor slechts 2,5 € bij de toeristische diensten, zowel aan Belgische als aan Duitse zijde van de grens. Ook te bestellen via Toerisme Oostkantons.
> De Weg des Gedenkens is uitstekend bewegwijzerd met het logo van de wandelroute, een vredesduif, de vlaggen van Duitsland en België (die de vriendschapsbanden tussen de grensgemeenten symboliseren) en richtingpijlen. Enkel bordjes, geen geverfde tekens. De markeringen zijn in beide richtingen aangebracht, je kan de Weg des Gedenkens dus in wijzerzin of in tegenwijzerzin afwandelen. De bewegwijzering vond plaats tijdens de herfst van 2014. Er kan altijd wel een teken zijn verdwenen, in dat geval kan de wandelkaart uitsluitsel bieden.
> De Weg van Herdenking loopt minder over ruwe paden dan een Grande Randonnée. In de omgeving van het kasteel van Reinhardstein (bij Robertville), voor en na Monschau en op korte delen door de Hoge Venen zitten er wat sterk oneffen stroken tussen (paden over boomwortels, modderige, steile of venige paden) maar het overgrote deel van de route loopt over vlot begaanbare wandelpaden en wegen.
> Enkele delen van de wandelroute lopen lange tijd (verscheidene kilometers) over geasfalteerde maar rustige wegen. Dat is het geval tussen Wirtzfeld - Rocherath - Lichtenbach (6,5 km) en op het ganse zuidelijke deel tussen de vallei van de Olef en Hellenthal (9 km!). Bij andere gelegenheden loop je maximaal 1 à 2 km over asfalt, zoals de passages over de Vennbahn (de oude spoorlijn die nu een geasfalteerde fietsroute is). Vaker is de ondergrond een met steenslag licht verharde piste of pad. Verhoudingen: 30 % verhard, 55 % licht verhard, 15 % natuurlijke ondergrond.
> De grilligste hoogteverschillen heb je voor en na Monschau, te Hellenthal, Wahlerscheid en kasteel Reinhardstein. De stijging en daling naar en van Signaal van Botrange (op 694 meter hoogte) verloopt zeer uitgespreid over langere afstand. Langs de stuwmeren van Robertville, Bütgenbach en Hellenthal wandel je vrij vlak tot licht golvend.
> Qua schoeisel kan je de tocht ook vlot afleggen met een gewone trailrunner, voorzien van een goed zoolprofiel. In perioden van natter weer of sneeuw kan een stevigere wandelschoen beter van pas komen. Er zijn geen passages bij die aanleiding kunnen geven tot gevaarlijke situaties. Hou rekening met mogelijk extreme weersomstandigheden op de Hoge Venen. Onderschat er het ruwe klimaat en de geëxposeerdheid niet. De gevoelstemperatuur kan er aanzienlijk lager liggen dan de officiële. Blijf steeds op de gemarkeerde wandelpaden, ihb ook bij mist.
> Pas in mei breekt de lente echt door in hooggelegen Oost-België. Dat is 2 tot 4 weken later dan in Vlaanderen. De bomen ontwikkelen volop bladgroen, lentebloemen fleuren de padbermen op en in de weiden bloeien massaal paardenbloemen. De natuur oogt fris. Aangezien de dagen lang zijn is mei en ook juni een mooie tijd om over de Weg van Herdenking op pad te zijn.
> Kom je nog iets eerder, eind april, dan kun je in de valleien van Olef en Perlenbach en langs de Vennbahn duizenden wilde narcissen in bloei zien maar op de hogere delen van de route zal het landschap er nog winters dood bij liggen. Het is een spektakel waarvoor men vanuit Duitsland zelfs met busladingen vol komt voor afgezakt naar hier.
> Tijdens de vroege herfst (half oktober) kleuren de loofbossen en de veengrassen hier bruin, geel en oranje. Zowel in de naald- als loofbossen kun je een grote variatie aan paddenstoelen aantreffen. De dagen worden wel erg kort, iets waar je terdege rekening moet mee houden bij je kilometerplanning.
> De winter is een bijzonder moment om te wandelen maar vraagt extra voorbereiding. Van oktober tot april kunnen er ruwe weersomstandigheden zijn. Met name op geëxposeerde delen van de Hoge Venen kan de gevoelstemperatuur bij opstekende wind dramatisch laag liggen, lees: ver onder nul. Snel opstekende mist kan de zichtbaarheid sterk reduceren.
> Je moet 's winters de weersomstandigheden opvolgen en evalueren vooraleer je op de meer eenzame delen van de route op pad gaat, zoals tussen Ruitzhof en Botrange. Je komt er mogelijk een paar uren geen andere wandelaar tegen, geen slecht idee om in late herfst en winter niet alleen te gaan en goed kaartmateriaal en een GSM bij te hebben. Vergewis je er ook van dat je steeds weet waar je je ongeveer bevindt. Op de wandelkaart van de Weg des Gedenkens kun je ook de locatie van schuilhutten en noodreddingspunten terug vinden. Bij een dik sneeuwtapijt zal je niet noodzakelijk alle paden zomaar toegankelijk vinden, sneeuwraketten zijn mogelijk noodzakelijk.
Aard van de paden
Etappe-indeling
Kruisende langeafstandspaden
Bevoorrading
Openbaar vervoer
Overnachten
Beste wandelperiode
> Zelf wandelden we 3 dagen over de Weg des Gedenkens. Met dagafstanden van 35, 34 en 10 + 16 km is dat misschien nogal wat geforceerd maar we deden de tocht in mei, als de dagen lang zijn. We parkeerden de auto te Bütgenbach aan de voormalige stationssite langs de Vennbahn en wandelden de eerste dag vanuit Bütgenbach naar Camping Perlenau bij Monschau (35 km). De aftakking naar Hellenthal heen en terug schrapten we echter uit deze eerste etappe (-16 km), dat hielden we voor de laatste dag. Van Camping Perlenau bij Monschau wandelden we de tweede dag via Botrange naar Camping Belle-Vue aan het meer van Robertville (34 km). De laatste dag wandelden we verder naar Bütgenbach (10 km) om dan met de auto naar Hellenthal te rijden en af te sluiten met een rondje Hellenthal - vallei Olef (16 km) zonder rugzak.
> Je planning wordt dus vooral bepaald door je keuze voor overnachting onderweg en het gebruikte vervoer, tenzij je de tent mee hebt en zomaar ergens wil gaan bivakkeren. Je kan de tocht ook gerust in 4 of 5 etappes opdelen of eventueel het rondje naar Hellenthal schrappen. In het etappeverslag volgen we dus onze eigen etappe-indeling, waarbij we de route in tegenwijzerzin afleggen vanuit Bütgenbach.
> Er zijn geen erkende bivakzones in de regio, dan maar wildkamperen. Veel mogelijkheden, vermijd wel bivakkeren op de Hoge Venen (kwetsbaar natuurgebied) en binnen Kamp Elsenborn (als je niet wil worden gewekt door granaten en geweren). Maak geen houtvuur aan, tenzij je de toestemming hebt van de grondeigenaar, bivakkeer enkel van zonsondergang tot zonsopgang, wees discreet en laat geen enkel spoor na.
> Er zijn jeugdherbergen te Ovifat (op 1 km), Hellenthal (op 1 km) en Monschau (in de burcht). Ook te Bévercé, Sankt-Vith en Eupen maar dat is veel verder weg van de route. Sommige camping bieden trekkershutten of pods aan.
> Voor hotels en B&B's kan je terecht bij de lokale toeristische diensten, een lange lijst aan mogelijkheden. Voor goedkoop onderdak slapen kun je tal van adressen vinden op Gilbert's List: te Ovifat (x2), Sourbrodt (x3) Höfen (x2), Kalterherberg (x2) en Monschau (x3).
OK, op de volgende pagina's wandelen we de Weg des Gedenkens helemaal af van A to Z, we beginnen in Monschau.
* Km 22,5: Ovifat (B). Camping Les Charmilles. Verlaat de Wdg 3,5 km na Signal de Botrange ter hoogte van het hoofd van de Ghasterbeek. Wandel Ovifat binnen. 1 km van de WdG.
* Km 31,5: Lac de Robertville (B). Camping Anderegg. Charmecamping. Langs de N676 (zuidelijk), 1,2 km van de brug van Haelen.
* Km 31,5: Lac de Robertville (B). Camping La Plage. De brug van Haelen oversteken en bij parking links shortcut naar camping. 600 meter van WdG.
* Km 32: Lac de Robertville (B). Camping Belle-Vue. De WdG loopt door het campingterrein.
* Km 41,5: Meer van Bütgenbach (B). Worriken. Langs de WdG.
* Km 70: Hellenthal (D). Camping Hellenthal. Op 1,2 km ten zuiden van Hellenthal-centrum, langs de B265, mogelijk om alternatieve wegen te volgen.
* Km 91: Monschau (D). Camping Perlenau. op 2,5 km voor Monschau, langs de Perlenbach. Verlaat de Wdg bij Hotel-restaurant Perlenau, blijf de Perlenbach 400 meter stroomafwaarts volgen en steek het wandelbruggetje over. Per wagen is deze camping enkel toegankelijk via de andere kant van Monschau.
> In Monschau is alles op dagtoerisme georiënteerd. Je hebt er dus veel horecazaken en ook bakkers waar je koffie en een broodje kan krijgen. Er is echter geen supermarkt in Monschau. De winkelcentra liggen te Imgenbroich, te ver van de Weg des Gedenkens. Voedsel sla je best in te Bütgenbach (winkels en Carrefour-GB in het centrum op 700 meter van de WdG). Te Rocherath wandel je langs een bakker en een slager. Te Hellenthal liggen alle winkels compact bij elkaar in het centrum.
> Cafés en Restaurants onderweg te Monschau, Küchelscheid (op 1 km), Signaal van Botrange, Bezoekerscentrum Botrange, Ovifat (op 1 km), stuwdam Robertville (op toeristische momenten), Pont de Haelen, Weywertz, Bütgenbach, Wirtzfeld, Hellenthal, Höfener Mühle, Hotel Perlenau.
Eifelsteig
Deze Premium Wanderweg loopt over 313 km van Aken naar Trier en dwarst de Eifel Noord-Zuid. Loopt enkele kilometers te samen met De Weg des Gedenkens in de omgeving van Monschau. Verslag.
AE - Ardennen -Eifel-Rundweg
Internationaal pad van bijna 800 km door België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. In België vroeger bekend als GR AE. De Weg des Gedenkens raakt maar even deze route, in de omgeving van Monschau. Vervolgt in Monschau naar Wallonië als GR-pad 15.
Wildnis Trail
Pad van 84 km door het Nationaal Park Eifel. Loopt te samen met de Weg des Gedenkens te Wahlerscheid, in de vallei van de Olef en nogmaals in de vallei van de Perlenbach ter hoogte van Höfen. Verslag.
GR 56
Internationaal pad van de Waalse GR-organisatie. In circuit door de Belgische Oostkantons en een stukje Eifel. Loopt vaak lange tijd te samen met de Weg des Gedenkens. Deze GR bestaat naast een hoofdroute uit nogal wat variante trajecten en verbindingsroutes en vormt eigenlijk een GR-netwerk.
GR 573
Pad van de Waalse GR-organisatie over de Hoge Venen en door de valleien van Vesder, Helle en Hoëgne (160 km). Even te samen met de Weg des Gedenkens tussen het Natuurcentrum van Botrange en Signaal van Botrange. Verslag.
GR 15
Pad van de Waalse GR-organisatie (ex GR AE) dat van Monschau naar Aarlen loopt via de Hoge Venen en de Hoge Ardennen Raakt aan de Weg des Gedenkens te Monschau. Verslag.
Matthiasweg HWW 6
Hauptwanderweg 6 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid door de Eifel van Aachen helemaal tot Trier (232 km). Raakt even aan de Weg des Gedenkens op het meest westelijke punt, te Hellenthal
Rhein-Venn-Weg HWW 12
Combinatie van de oude Rhein-Rureifel-Weg met de oude Ahr-Venn-Weg. Beide vormen sinds 2017 de Rhein-Venn-Weg. Hauptwanderweg 12 van het Eifelverein, oost - west vanaf Bad Breisig (bij de Rijn) tot Monschau (144 km).
Jugendherbergs-Verbindungsweg
Linkt 3 jeugdherbergen met elkaar over 75 km. JH Bad Münstereifel - JH Blankenheim - JH Hellenthal. Raakt aan de Weg des Gedenkens te Hellenthal.
Rur-Olef-Route
Einruhr - Hellenthal - Gemünd. Raakt aan de Weg des Gedenkens te Hellenthal. 58 km. De Kloster Route en Burgen Route zijn gelijkaardige routes dan de Rur-Olef-Route maar aangezien ze minder dan 30 km lang zijn beschouwen we die niet als langeafstandroutes.
Moor-route
Belgisch-Duits wandel- en fietspad met een grillig traject van in totaal 200 km. Loopt door de Hoge Venen en de Eifel. Een paar maal korte tijd tesamen met de Weg des Gedenkens in de Hoge Venen. Vaker tesamen met de fietsvariant.
> De grensoverschrijdende Weg des Gedenkens is slecht ontsloten met openbaar vervoer tussen de Oostkantons en de Eifel. Er rijdt slechts één buslijn de grens over, tussen Eupen (treinstation in de buurt) en Monschau en dan nog enkel een paar keren tijdens het weekend en op feestdagen, TEC-bus 385. Bovendien zijn Eupen en de haltes onderweg niet gelegen in de buurt van de Weg des Gedenkens. Deze busdienst is dus enkel bruikbaar om van thuis op startpunt Monschau te geraken of om te eindigen daar.
> Het zuidelijke deel van de Weg des Gedenkens is goed ontsloten met TEC-bussen, ze rijden tussen Verviers (treinstation), Botrange en Bütgenbach en soms verder door tot Wirtzfeld en Rocherath (TEC-bus 390). Tussen Botrange en Monschau rijden geen rechtstreekse bussen, ook niet tussen Rocherath en Hellenthal of Monschau.
> De wandelroute is ook bereikbaar via de treinstations van Eupen of Verviers + TEC-bus. Er liggen geen treinstations onmiddellijk langs de Weg des Gedenkens. Op de oude Vennbahn rijden al lang geen treinen meer, die is sinds enkele jaren tot fietsroute omgevormd.
> Er zijn een aantal campings langs de Weg des Gedenkens gelegen, allemaal op maximum 2 km van de wandelroute. Daardoor kan je de tocht met tent afleggen van camping naar camping. Ze staan ook correct aangegeven op de wandelkaart van de Weg des Gedenkens. Voor openingstijden en prijzen: google naar de campingwebsites. In tegenwijzerzin vanuit Monschau-centrum:
Wandelinfo
Kaart / Gids / GPS
Padmarkering
Monschau
Weiden vol aardenbloemen in mei
Asfalt in de buurt van Rocherath
Licht verhard pad bij Bütgenbach
Ruw bospad bij Reinhardstein
Herfst in de Roervallei
Massale narcissenbloei eind april, Olefvallei
> Er bestaat geen papieren noch een digitale gids over de Weg van Herdenking. De mooi gemaakte en genummerde thematische infoborden van de Weg des Gedenkens brengen je telkens weer in contact met de plaatselijke oorlogsgebeurtenissen. De uitleg is in 4 talen.
> GPS-tracks via de website van Ostbelgien.









Der Weg des Gedenkens(94 km)